KOy Espoon Sinihelmi

Kuvatoimisto Kuvio Oy, Anders Portman

Geo Geo otti täyden vastuun tilanteesta ja hoiti sen esimerkillisesti. Projektipäällikön sai aina nopeasti kiinni.
— Markku Koskinen, kiinteistöpäällikkö

Omistajalla on kaksi vaihtoehtoa, kun kaukolämpölaitteet tulevat elinkaarensa päähän: ne voi uusia tai koko lämmitysjärjestelmän voi vaihtaa. Espoon Mankkaalla sijaitsevan toimistotalo Sinihelmen omistajat päätyivät jälkimmäiseen.

Maalämpö leikkaa Sinihelmen energiakustannuksia 65 prosenttia eli lähes 50 000 euroa vuodessa. Se tarkoittaa, että omistajalla jää vuokratuotoista huomattavasti aiempaa enemmän viivan alle. Kustannusten pieneneminen nostaa myös kiinteistön arvoa. Lisäksi moni vuokralainen arvostaa tai jopa edellyttää ekologista toimistorakennusta.

Geo Geo toimitti kiinteistöön maalämpöjärjestelmän avaimet käteen -pakettina. Maalämpöä varten porattiin yhteensä 4 800 metriä energiakaivoja. Syvimmät niistä ulottuvat 330 metrin syvyyteen. Urakka valmistui syksyllä 2022.

Lisäksi Geo Geo asensi Sinihelmen pysäköintialueelle myös kuusi sähköauton latauspistettä. Latauspisteet on järkevä asentaa samassa yhteydessä maalämmön kanssa. Kaivinkoneet ovat valmiiksi paikalla maalämmön vaakaputkien kaivamista varten, joten latureiden kaapelit saadaan samalla maahan.

Mutta aina kaikki ei suju kuin Strömsössä. Sinihelmen maalämpöjärjestelmään asennettiin kaksi vääränlaista venttiiliä, jotka menivät epäkuntoon juuri tammikuun pahimpien pakkasten aikaan. Uusia venttiilejä piti odotella. Lämpötila rakennuksessa alkoi pudota.

”Paikalle tuotiin 80 sähköllä toimivaa lisälämmitintä, jotka sijoitettiin eri puolille rakennusta. Niiden avulla poikkeustilanteesta selvittiin”, kertoo Espoon Sinihelmen kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen.  

”Siinä oli mukana huonoa tuuriakin. Mutta Geo Geo otti täyden vastuun ongelmista ja hoiti tilanteen esimerkillisesti. Haluan antaa projektipäällikkö Markku Sjömanille arvosanan kymmenen plus. Hänet saa aina nopeasti kiinni ja ammattitaitoa on vaikka muille jakaa.”

Geo Geon toimitusjohtaja Anssi Virtanen kertoo, että asiakkaiden tyytyväisyys on hänelle kunnia-asia. Jos ongelmia tulee, ne hoidetaan kuntoon nöyrästi ja loppuun saakka hyvin.

”Tällaiset tilanteet ovat äärimmäisen harvinaisia, vaikka maalämpöprojektit ovat vaativia ja liikkuvia osia on paljon. Tämä tapaus toi esiin yhden meidän vahvuutemme eli sen, että projektipäälliköillä on tarpeeksi aikaa asiakkaalle. Aikaresurssin riittävyys joutuu tositestiin vasta poikkeustilanteessa.”

  • Toimistokiinteistö, Espoo

  • Rakennusvuosi 2001, kerroksia kuusi

  • Vuosisäästöt 45 000 eur

  • Hiilijalanjälki –109 tonnia/vuosi

  • Takaisinmaksuaika 8 vuotta

  • Ilmaisenergian määrä 460 MWh/vuosi

  • Energiakaivoja 26, yhteensä 4 800 metriä

Edellinen
Edellinen

As Oy Tuomikartano, Espoo

Seuraava
Seuraava

As Oy Myyrinleppä, Vantaa